ГРУПА TORNADO


Момчетата от рок бандата „Торнадо” в състав Никола Здравков – вокали, Божидар Петров – китари, Иван Йорданов – китари, Христо Аблански – бас, Ненчо Стефанов – барабани и Александър Васев – клавири, чиято песен „Скапана държава” е от саундтрака на филма “Love.net”, дадоха своето интервю за Е-news.

tornado1Ето и какво споделят за историята на групата, творчеството и българската музикална реалност:

tornado31. Както знаем, групата бележи своето начало през 2003 г. и оттогава съставът и се е променял частично няколко пъти. Кои от вас са членове на бандата от самото и начало и какво ви обединяваше преди създаването и?

Ники, Боби и Ицо. Когато създадохме група Торнадо през далечната 2003 година, всички бяхме приятели от преди това и дори с част от хората бяхме свирили заедно и по други групи.

2. Неотдавна имахте рожден ден, който отбелязахте с концерт посветен на Bon Jovi. Те ли са вашите кумири? Ако е така, защо?

Не мисля, че Бон Джоуви са ни кумири. Всеки един от нас се кефи много на Бон Джоуви, но ако трябва да спомене любимата си група, ще спомене някоя друга. Ние сме правали концерти посветени и на други групи (така наречените трибют концерти), това, че последният беше на Бон Джоуви е чиста случайност. Също така дорпинесе и факта, че доста хора ни подканяха да направим този трибют и в София, защото вече го бяхме правили в Пловдив.

3. Ако имате възможност да направите песен със световно известен изпълнител, кой ще е той?

Ако имаме такава възможност сигурно няма да предявяваме големи претенции. За нас ще е голяма чест, ако това се случи. Така, че сега и да споменем някое свтовно име, а имаме предложение от друго световно име не мисля, че ще откажем такава въможност.

4. Случвало ли ви се е да направите някакъв гаф на сцената и как сте излизали от ситуацията?

Гафове много, няма да ни стигне времето да ги изброим. Ето един интересен: Първото ни свирене на по-голяма сцена, на площад, беше през 2004 година. Тогава Ники, скачайки на една от песните пропадна, защото сцената се счупи.

5. Вашата музика е авторска, когато създавате дадено парче влияете ли се от комерсиализма и до каква степен?

Ами мисля, че с годините станахме малко по-комерсиални, но спрямо себе си, не спрямо световните тенденции. Дори в началото сме свирили песни на Dream Theater. Когато създадохме група Торнадо, групата беше ориентирана повече към прогресив рок и дори от това време имаме няколко авторски песни, които никога не видяха бял свят, но ако човек ги чуе ще разбере колко различни сме били тогава. Всеки един от нас преди 10 години си е пускал една музика в колата, а в момента друга. Това, което сме слушали преди и това, което слушаме сега няма как да не дава и отражение в музикаланта ни насочеснот като цяло и съответно да рефлектира в процеса на композиране.

tornado26. Тъй като сами се продуцирате и всеки от вас си има професия различна от музиката, може ли да се каже, че работите, за да имате възможност да споделяте творчеството си с публиката?

Ами да речем, че това помага, но по-скоро ние се занимаваме с музика защото обичаме да го правим. Всичко останало е следствие на това.

7. Има ли такава песен от вашия репертоар, която може да определите като любима?

Ако говорим за авторските ни песни, към днешна дата се кефим много на последната ни песен „Изгубен”, още ни е достатъчно прясна и не ни е омръзнала. Но иначе мисля, че една от най-любимите ни песни е „Отначало”, това е песента, на която заснехеме и първият си клип.

8. Ако може с една дума да дефинирате състоянието на българската музика, каква ще е тя?

Има раздвижване.

9. Скоро предстои церемонията за раздаването на годишните музикални награди на БГ Радио. Според мен, въпреки че всяка година слушателите определят номинациите и би трябвало да са обективни, номинираните винаги са едни и същи. Споделяте ли мнението ми, ако е така на какво мислите, че се дължи случващото се?

Без коментар. По скоро можем да си пожелаем ние да влезнем в тези номинации, догодина например.

10. Вашето послание към българската аудитория, в частност шуменската:

Да слушат повече истинска музика, да не уточняваме каква точно е тя.


ИНТЕРВЮТО ВЗЕ ЕМИЛИЯ

Gallery | This entry was posted in Изкуство, Новини. Bookmark the permalink.

Напишете вашия коментар

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s